Related Post
Neden ortodontik tedavi yaptırmalıyız?
Dişlerinizde çapraşıklık mevcutsa, temizlemeniz zorlaşacak ve bu durum arayüz çürükleri ve periodontal hastalıklara yani dişin çevre dokusunda sorunlara yol açabilecektir.
Uygun olmayan diş dizisi ve çene bozuklukları estetik problem oluşturmanın yanısıra çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını olumsuz etkileyecektir. Bu durum sindirim problemlerine, eklem ve kas ağrılarına yol açabilir.
Tedavi edilmeyen ortodontik bozukluklar özellikle de gelişim çağındaki bireylerde konuşma ve görüntü bozukluğu sebebiyle sosyal gelişim sıkıntılarına yol açabilmektedir.
Ortodontik bozukluklar oluşmadan önlenebilir mi?
Ortodontik problemler çevresel ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Ortodontik problemlere yol açan çevresel faktörlere karşı uygun zamanda önlem alındığında diş ve çene problemlerinin ortaya çıkması önlenebilmektedir.
Parmak emme ve emzik kullanımı gibi bebeklik dönemi alışkanlıklarının 4 yaşından sonra devam etmesi veya çocuğun ağız solunumu yapıyor olması çene problemlerine yol açabilir. Çocuklarda süt dişlerinin erken düşmesi veya çekilmesi, dişlerde çürüğe bağlı madde kaybı, erişkinlerde ise herhangi bir sebeple gerçekleşen diş kaybı sonucu komşu dişlerde boşluğa doğru devrilme gözlenebilir.
En geç 7 yaşında yapılacak ilk ortodontik muayene sonucu doktorunuz sizi erken dönemde alınabilecek önlemler konusunda bilgilendirip yönlendirecektir.